Ministrica mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović 30. travnja 2005. posljednjeg dana boravka u službenom posjetu Republici Čile i sudjelovanja u radu III. Ministarske konferencije o Zajednicama demokracija, susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u radu III. Ministarske konferencije o Zajednicama demokracija na kojoj je usvojena Deklaracija kojom su predviđene konkretne akcije koje će pridonijeti razvitku demokracije, vladavine prava, promicanju ljudskih prava u međunarodnim organizacijama, osobito u sklopu Ujedinjenih naroda te na regionalnoj, subregionalnoj i nacionalnoj razini.

Na marginama Konferencije ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović je održala jedanaest službenih bilateralnih susreta. Ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović susrela se s ministrom vanjskih poslova Republike Čile Ignaciom Walkerom, ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Brazil Celsom Amorimom, razgovarala je s potpredsjednikom Vlade Kraljevine Maroka Abbasom El Fassijem te s ministricom vanjskih poslova Republike Paragvaja dr. Leilom Rachid de Cowles i s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžanske Republike Elmarom Mammadyarovim. Jučer, 30. travnja 2005., ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović je održala bilateralne susrete s podtajnikom Ujedinjenih naroda za politička pitanja Danilom Turkom, ministrom vanjskih poslova Republike Malija Moctarom Ouareom, ministrom vanjskih poslova Ukrajine Borisom Tarasyukom, ministrom vanjskih poslova Republike Indije Raom Inderjitom Singhom te s čelnicima izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović je održala i niz neformalnih razgovora tijekom kojih je lobirala za nestalno članstvo Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2008/2009. godinu.

Posljednjeg dana službenog posjeta Republici Čile ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović se susrela se s počasnim konzulima Republike Hrvatske u Čileu u Puenta Arenasu i Antofagasti kao i s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Boliviji i Peruu te s predstavnicima Hrvata u Čileu. Na tom susretu ministrica je ukazala na vrlo značajnu ulogu koju je odigralo hrvatsko iseljeništvo u povezivanju Hrvatske i Čilea, kao i doprinos hrvatskog iseljeništva čilenaskom društvu na raznim područjima. Dobru suradnju potvrđuju čileanske investicije u hrvatsko gospodarstvo te potpisani brojni bilateralni ugovori kao i bogata kuturna suradDanas u Čileu živi oko 900 hrvatskih državljana i oko 200 000 osoba hrvatskog porijekla. Uglavnom se radi o ljudima treće i četvrte generacije koji su se u potpunosti integrirali u čileansko društvo. Tako među njima ima predstavnika izvršne (dvojica kandidata za čileanskog predsjednika bili su hrvatskog porijekla), zakonodavne i sudske vlasti, predstavnika iz područja kulture, umjetnosti i obrazovanja te poduzetništva. Ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović je upoznala predstavnike Hrvata u Čileu s naporima i odlučnosti Republike Hrvatske u provedbi društvenih reformi usmjernih na jačanje demokracije i gospodarstva što će u konačnici olakšati postizanje cilja - punopravnog članstva u Europskoj uniji.

U nedjelju 1. svibnja 2005. ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović boravit će u Argentini gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom i počasnim konzulima Rosaria, Tucumana i Cordobe.



Priopćenja