Ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative usvojili zajednički Communiqué

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom, u Splitu je 11. lipnja 2018. godine održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica SEI-a...

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom, u Splitu je 11. lipnja 2018. godine održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica SEI-a, čiji domaćin je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tema sastanka bila je „Srednjoeuropska inicijativa – buduće perspektiva“ s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a na sastanku u Splitu usvojili su Communiqué, koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em podrška nastavku politike proširenja Europske unije, budući da politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokraciju, sigurnost i stabilnost Europe. Ta se potpora ogleda ponajprije u prijenosu znanja i iskustava iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ta su iskustva dragocjena i državama koje se žele pridružiti Europskoj uniji i onima koji žele ojačati veze s Unijom.

Ostali prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em uključuju jačanje gospodarske i kulturne suradnje, jačanje parlamentarne dimenzije SEI-a te jačanje suradnje SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Posebnu pozornost zaslužuje pitanje migracija.

Ministrica Pejčinović Burić upoznala je ministre vanjskih poslova SEI-a s provedenim kao i s predstojećim aktivnostima iz kalendara predsjedanja Republike Hrvatske.

Krajem 2018. godine u Zagrebu će se održati summit šefova vlada SEI-a.
Italija preuzima predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom 2019. a na marginama sastanka ministara vanjskih poslova SEI-a u Splitu potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić bilateralno se sastala s novoimenovanim talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzom Moavero Milanesiem.MInistri su potvrdili spremnost za nastavak sustavnog dijaloga  i razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa  bilateralnog, europskog i globalnog značaja. Obje strane su naglasile značaj zadržavanja i osiguranja najviše razine  zaštite prava nacionalnih manjina o čemu će se nastaviti i ekspertni razgovori.
Hrvatska i Italija daju snažnu potporu nastavku procesa proširenja EU na države JIE te je potvrđen značaj pune potpore Italije što skorijem članstvu RH u Schengenu.

Communiqué je dostupan OVDJE.

Fotogalerija - https://flic.kr/s/aHsmhn2ias

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje


Izjava glavnog tajnika SEI-a Giovanni Caracciolo di Vietrija

Preuzimanje



Priopćenja