Ministri Pusić i Thaçi o europskoj budućnosti Kosova a i hrvatskoj manjini

(Hina) - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo, Hashimom Thaçijem...

(Hina) - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo, Hashimom Thaçijem koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Bilateralna suradnja, suradnja u regiji uz odgovornost svih zemalja za unapređenje odnosa u njoj i europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe, tri su teme o kojima su razgovarali ministrica Pusić i ministar Thaçi, a nakon sastanka ministri su političke odnose ocijenili dobrim i istaknuli mogućnosti jačanja gospodarskih odnosa.

Ministrica Pusić je rekla kako Hrvatska i Kosovo kontinuirano surađuju na cijelom nizu tema od gospodarskih i političkih do europskih. Bilateralne odnose dvije zemlje ocijenila je dobrima, ali i istaknula kako postoje velike mogućnosti njihova proširenja osobito na polju gospodarske suradnje. Podsjetila je da je hrvatska tvrtka Dalekovod nedavno dobila vrlo značajan posao na Kosovu i kazala kako bi hrvatske tvrtke voljele raditi sve projekte koji su objavljeni na međunarodnim natječajima na Kosovu, naravno, pod uvjetom da ispunjavaju sve tražene uvjete.

"Smatramo da naše tvrtke imaju znanja i iskustva prije svega u infrastrukturnim projektima i projektima informacijske tehnologije, poput digitalizacije radija i televizije Kosova", rekla je ministrica Pusić, napomenuvši kako u tome od pomoći može biti i suradnja među državama, poput dovršenja postupka postizanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kosova koji se uskoro očekuje.  

Glede odnosa u regiji, ministrica Pusić je ocijenila da sve države, uključujući Hrvatsku i Kosovo moraju pridonijeti njihovom razvoju i poboljšanju i preuzeti odgovornost za stabilizaciju regije, pri čemu, kako je istaknula, Hrvatska velikim napretkom u tom cilju smatra sporazum između Srbije i Kosova.  

Ministrica Pusić i ministar Thaçi razgovarali su i o položaju hrvatske manjine u Kosovu osobito u pogledu zaštite imovinskog prava te manjine, a tema je bio i KFOR odnosno sudjelovanje Hrvatske u tim snagama, koje je dvoje ministara ocijenilo pozitivnim. 

"Potpisali smo i veliki sporazum o europskom partnerstvu koji formalizira okvir naše suradnje u reformama institucija Kosova prema europskim standardima", rekla je ministrica Pusić, podsjetivši da Hrvatska s Kosovom već surađuje na tom području kroz Centar izvrsnosti, a potpisani sporazum tu suradnju sad formalizira.  

Ministar Thaçi je rekao da je Hrvatska među prvima priznala neovisnost njegove zemlje, izrazivši zahvalnost zbog toga. Sporazum o europskom partnerstvu ocijenio je jako bitnim jer Kosovu omogućuje preuzimanje hrvatskih iskustava i znanja na putu u europske integracije. Ministar Thaçi je izrazio želju da hrvatske tvrtke pridonesu gospodarskom napretku Kosova, pozvao je hrvatske ulagače da dođu na Kosovo te najavio kako će Kosovo sve učiniti kako bi se olakšao postupak koji će omogućiti njihovu nazočnost.

"Kosovo radi na unapređivanju prava svih manjinskih zajednica i uskoro ćemo napraviti izmjene Ustava u kojima ćemo i hrvatsku manjinu staviti u institucije, prije svega u parlament i izvršnu vlast", kazao je ministar Thaçi, uz obećanje da će se tamošnje vlasti založiti za vraćanje imovine, osobito stanovnika u područjima s izrazito hrvatskom većinom poput Janjeva.

Ministar Thaçi je najavio kako će Kosovo raditi na stabilizaciji regije ne samo kroz provedbu Bruxelleskog sporazuma sa Srbijom nego i drugih sporazuma na kojima radi uz posredništvo visoke povjerenice EU za sigurnost i vanjske poslove Federice Mogherini. Izrazio je nadu da će Kosovo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te najavio da će njegova zemlja paralelno nastaviti raditi na približavanju NATO-u i Ujedinjenim narodima.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Hashima Thaçija nakon današnjeg sastanka:

 

preuzimanje

Transkript konferencije za medije nakon sastanka ministrice Pusić s kosovskim ministrom vanjskih poslova Hashimom Thaçijem

 



Priopćenja