Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske upozorava hrvatske državljane...

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske upozorava hrvatske državljane koji putuju u Italiju da pažljivo čuvaju osobne dokumente kao i da se trebaju strogo pridržavati prometnih propisa u Republici Italiji. Upozorenje hrvatskim državljanima se temelji na spoznajama Generalnog konzulata RH u Trstu.

U posljednje je vrijeme u GK RH u Trstu zabilježen zabrinjavajući porast broja slučajeva gubitka, krađa, pa i otimanja osobnih dokumenata (putovnica i osobnih iskaznica), čemu svojim nemarom ponekad pridonose i sami hrvatski državljani.

GK RH u Trstu se također sve češće javljaju hrvatski državljani kojima su talijanski nadležni organi, zbog počinjenih prometnih prekršaja, oduzeli vozačke dozvole, a zabilježeni su i slučajevi privremenog oduzimanja osobnih automobila. Talijanski nadležni organi u posljednje vrijeme strogo primjenjuju odredbe novog Zakona o prometu koji, osim već spomenutog, za prometne prekršaje poput vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine predviđa i visoke novčane kazne (od nekoliko tisuća eura). Kako talijanski prometni propisi ne predviđaju ubrzan postupak prema stranim državljanima, procedura vraćanja oduzetih dozvola traje izuzetno dugo.



Priopćenja