Ministarski sastanak Višegradske skupine i prijatelja u Budimpešti

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je u Budimpešti na ministarskom sastanku država Višegradske skupine...

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je u Budimpešti na ministarskom sastanku država Višegradske skupine: Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka u proširenom formatu s državama prijateljima: Bugarska, Grčka, Hrvatska, Rumunjska, Slovenija i Srbija, a kojem je domaćin bio mađarski mvp Péter Szijjártó.

Sastanak je bio prigoda razmijeniti mišljenja o aktualnim temama od zajedničkog interesa kao što su energetika, proširenje i budućnost Europe te je posebno istaknuta važnost daljnjeg održanja, jačanja i proširenja Schengenske zone slobodnog kretanja.

Dt Metelko Zgombić je istaknula prioritete Vlade RH po navedenim temama naglašavajući kako će u području energetike RH nastaviti pridonositi diversifikacijskim naporima EU-a kroz implementaciju vlastitih projekata koji osiguravaju širu korist te podižu energetsku sigurnost cijele Unije. Isto se prvenstveno odnosi na projekt LNG terminala Krk, koji je strateški projekt Vlade RH i koji je u inicijalnom procesu operacionalizacije.

Po pitanju proširenja,  Hrvatska se zalagala i nastavit će se zalagati da politika proširenja i izazovi u području JIE budu u fokusu interesa EU. Pri istom je važno naglasiti  dosljednost u ispunjavanju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata te napretku sukladno individualnim postignućima.

Što se tiče budućnosti EU, RH je snažno privržena ideji europskih integracija te jasno izražava svoje opredjeljenje za dubljom integracijom kroz ulazak u Schengen i uvođenje eura, kao i već postojećim uključivanjem u uspostavu Stalne strukturirane suradnje u području obrane i sigurnosti PESCO. RH se priprema za predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020., što će biti vrlo važan i vidljiv pokazatelj hrvatskog doprinosa daljnjem razvoju Unije.



Priopćenja