Ministar Tonino Picula susreo s trojicom iranskih čelnika

Danas se ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo s trojicom iranskih čelnika, ministrom vanjskih poslova, Dr. Kamalom Kharrazijem, predsjednikom parlamenta, Mahdijem Karroubijem i predsjednikom Islamske Republike Iran, Nj. E. Sayedom Mohammadom Khatamijem.

U razgovoru s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran, istaknut je kontinuiran razvoj stabilnih političkih odnosa. Naglašena je nedostatna međusobna vanjsko trgovinska razmjena, te nedostatan broj projekata u području gospodarstva, usprkos velikim mogućnostima povećanja gospodarske suradnje kao i najavljenim projekcijama mogućih zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Obje zemlje pokazuju se kao faktor političke stabilnosti u svojim regijama, a naglasile su potrebu globalne borbe protiv dvaju značajnih remetilaca međunarodne sigurnosti: terorizma i trgovine narkoticima. Iscrpno su predočeni pogledi obiju strana na krizna žarišta u obje regije, te su razmijenjena mišljenja o globalnim političkim i sigurnosnim problemima. Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula je pozvao svog domaćina u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Ministar Picula se susreo s predsjednikom iranskom parlamenta, Mahdijem Karroubijem, te mu je uručio pozivno pismo predsjednika Hrvatskog sabora, g. Zlatka Tomčića, Hrvatskoj. Ponovljena su stajališta dviju strana o iračkoj krizi i putevima njezinog prevladavanja. Istaknuta je neprevidivost uloge međunarodnih foruma, posebice UN-u, u iznalaženju najprihvatljivijeg rješenja.

U razgovoru s predsjednikom Islamske Republike Iran, Nj. E. Sayedom Mohammadom Khatamijem, iskazana je spremnost obiju strana za daljnjim intenziviranjem odnosa. Predsjednik Khatami je sa zadovoljstvom prihvatio ponovljeni poziv za uzvratnim posjetom Republici Hrvatskoj.







Priopćenja