Ministar Picula susreo se s vodećim hrvatskim gospodarstvenicima

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji g. Drago Kraljević jučer se susreo s podtajnikom talijanskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, g. Paolom Scarpom Bonazza Buorom. U vrlo srdačnom i prijateljskom razgovoru razmijenjeni su stavovi i informacije o Odluci Hrvatskog sabora o proširenje hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru, u okviru priprema za ministarsku konferenciju o održivom ribolovu koja će se održati idući mjesec u Veneciji.

Tom prigodom dogovoren je nastavak razgovora započetih u Zagrebu, u sklopu Zajedničke stručne skupine o ribarstvu, s ciljem učvršćivanja bilateralne suradnje dviju zemalja u području ribolova. Samo preuzimanjem pune odgovornosti za očuvanje resursa u Jadranskom moru, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini, Republika Hrvatska i Republika Italija, mogu osigurati perspektivu svojim ribarima.

Na kraju razgovora je dogovoreno da talijansko Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva s jučerašnjim danom takozvani "hrvatski slučaj" koji je nastao proglašenjem proširene jurisdikcije na Jadranu stavlja ad acta. Time je Italija još jednom, ne samo izrazila svoju snažnu podršku Republici Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije, nego i razumijevanje za ostvarenje nacionalnih interesa naše zemlje koji nisu usmjereni protiv susjeda, niti su u koliziji s interesima Europske Unije koja želi postići ekološku zaštitu Mediterana.



Priopćenja