Ministar Picula sastao se s gospođom Ljiljanom Ravlić i gospodinom Kenom Alexanderom...

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula sastao se danas, 29. travnja 2003. godine, s gospođom Ljiljanom Ravlić, prvom zastupnicom hrvatskog podrijetla u Parlamentu Zapadne Australije i gospodinom Ken Alexanderom, predstavnikom Agencije za katastar i zemljišne knjige Vlade Zapadne Australije, koji su u radnoj posjeti RH od 28. travnja do 4. svibnja 2003.

Zastupnica Ravlić je ocijenila da je ovaj radni posjet RH u okviru kojeg je posjetila Ured Predsjednika, Hrvatski sabor, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva više nego uspješan, te je istaknula želju da se u budućnosti ostvari još aktivnija političko-gospodarska suradnja između dviju država. Posebice se osvrnula na spremnost australske vladine agencije /DOLA/ koja je ponudila Vladi RH svoje usluge kroz zajednički projekt kompjuterizacije katastra i zemljišnih knjiga.
Tijekom razgovora obostrano je zaključeno da je sređivanje zemljišnih knjiga jedan od prioriteta Vlade RH, te je gospođa Ravlić napomenula da brojni iseljenici, pretežito iz Dalmacije, traže njenu pripomoć vezanu za rješavanje ovakvih problema. Glede razvoja i dalje gospodarske suradnje, ona je upoznala ministra Piculu o trenutačnoj situaciji vezanoj za ostvarivanje zajedničkog hrvatsko-australskog projekta oživljavanja luke Ploče kroz uvoz žive stoke za potrebe čitave regije.

Ministar Picula naglasio je važnost skorašnjeg potpisivanja Ugovora o socijalnom osiguranju, koji bi trebao potpisati tijekom svibnja 2003, a time bi se konačno reguliralo dugogodišnje neriješeno pitanje vezano za pravo stjecanja mirovine australskih povratnika u Republiku Hrvatsku. Na kraju razgovora, zastupnica Ravlić je istaknula zadovoljstvo dosadašnjim postignutim rezultatima Vlade RH u procesu približavanja euroatlanskim integracijama. Obje stranu su se usuglasile da je neophodno osnažiti i pravni temelj kroz intenziviranje sklapanja bilateralnih ugovora, poglavito iz domene gospodarstva, a koji bi pridonijeli daljnjem produbljivanju i obogaćivanju odnosa između RH i Australije.



Priopćenja