Ministar Picula razgovarao je s mvp NR Kine, g. Liom Zhaoxingom...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova NR Kine, g. Liom Zhaoxingom. U jednosatnom telefonskom razgovoru ministar Picula izrazio je sućut ministru Liu za stradale od netipične upale pluća (SARS), te ponudio konkretnu pomoć RH u suzbijanju te bolesti, dostavom antibiotika i slanjem grupe epidemioloških stručnjaka, koji bi bili poslani na teren, u okviru programa Svjetske zdravstvene organizacije. Vlada će na svojoj slijedećoj sjednici konkretno raspravljati o ovom humanitarnom projektu.

Bilateralni odnosi između dvije zemlje će i dalje napredovati, bez obzira na trenutne okolnosti, za koje se mvp Picula vjeruje da su prolaznog karaktera. Između RH i NR Kine nema otvorenih pitanja već samo mogućnost daljnjeg unaprjeđivanja suradnje na mnogim područjima.

Ministar Li je iscrpno informirao ministra Piculu o trojnim razgovorima (Kina, SAD, Koreja) i angažiranju NR Kine oko smanjivanja opasnosti od atomskog oružja. Istakao je kako obje zemlje imaju značajnu odgovornost za stabilnost u svojim regijama, čestitao je RH na uspjehu u daljnjem procesu pristupanja EU-i, što je signal i drugim zemljama regije.

Na kraju je izvijestio ministra Piculu da je danas utvrđeno 27 novo oboljelih od SARSA-a, što je najniža dnevna stopa novooboljelih u posljednje vrijeme. Kina i dalje nastoji ograničiti područja zaraze.



Priopćenja