Ministar Picula održao je govor na 32. Općoj skupštini UNESCO-a...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula je 1. listopada o. g. u Parizu održao govor na 32. Općoj skupštini UNESCO-a.

U svom obraćanju ministar Picula se osvrnuo na reforme koje su uvedene u UNESCO-u, te je istaknuo kako Republika Hrvatska podržava reforme koje osnažuju ovu organizaciju i prilagođavaju je novim globalnim pitanjima koja predstavljaju izazov osnovnom mandatu UNESCO-a, a to je izgradnja mira, suradnja među nacijama na području obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacija. Ocijenio je kako je UNESCO, nakon više od 50 godina djelovanja, dobio novu važnost i novu dimenziju suočavajući se s modernim izazovima i dugoročnim ciljem UNESCO-a da ojača zajedničke norme i vrijednosti. Republika Hrvatska pridaje veliki značaj UNESCO-vim nastojanjima u našoj regiji u kontekstu dijaloga među civilizacijama. Kao aktualni sudionik procesa stabilizacije i dobrosusjedskih odnosa Hrvatska promiče suradnju na bilateralnoj kao i na regionalnoj razini, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Picula je u svome govoru na Općoj skupštini UNESCO-a govorio i o reformi obrazovanja u RH i njegovom prilagođavanju standardima EU-a. Ministar Picula je posebnu pažnju posvetio zaštiti kulturnih spomenika, pri čemu je dao punu podršku Republike Hrvatske Deklaraciji o zločinu uništenja zajedničke baštine čovječanstva, o čemu je rasprava počela, između ostalog, i nakon razaranja kulturne baštine Dubrovnika tijekom Domovinskog rata.



Priopćenja