Ministar Picula održao govor na zatvaranju tečaja "Upravljanje i vođenje sustavom obrane"

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula je u govoru održanom 12. rujna o. g. u Zagrebu na zatvaranju tečaja "Upravljanje i vođenje sustavom obrane" istaknuo da se Hrvatsku u međunarodnoj zajednici danas doživljava kao pouzdanog partnera i čimbenika stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Dvotjedni tečaj pod pokroviteljstvom britanskog ministarstva obrane organiziran je za predstavnike ministarstva obrane iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Osim konstruktivnom suradnjom u brojnim regionalnim forumima i inicijativama poput Srednjoeuropske inicijative, Pakta o stabilnosti i Jadransko-jonske inicijative hrvatsko se nastojanje da stvori sigurno i prijateljsko okružje kao zalog vlastitom napretku očituje i u konkretnim mjerama koje za cilj imaju rješavanje pitanja poslijeratnog oporavka zemlje, upozorio je ministar Picula. Tako je "povratak izbjeglica i raseljenih osoba prestao biti politički problem", naglasio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

"Osim što ima aktivnu ulogu u svom vlastitom susjedstvu, Hrvatska daje svoj doprinos sigurnosti i drugdje", rekao je ministar Picula potkrijepivši to sudjelovanjem hrvatskih vojnih i policijskih predstavnika u UN-ovim misijama potpore miru u Sijera Leoneu, Etiopiji, Eritreji, Afganistanu i drugdje, te zaključio riječima kako "sigurnost i stabilnost nisu pitanje samo jedne zemlje."

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula je polaznicima tečaja na kraju uručio diplome.



Priopćenja