Ministar Kovač s članovima Predsjedništva BiH: Nastavit ćemo jačati odnose BiH i Hrvatske

(Hina) – Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine suglasili su se u petak u Sarajevu kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes...

(Hina) – Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine suglasili su se u petak u Sarajevu kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes i prioritet te su najavili kako će s naporima za njihovo učvršćivanje nastaviti i u mandatu nove hrvatske vlade.

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su ministra Kovača u Sarajevu, u sklopu njegova prvog službenog posjeta inozemstvu.

U priopćenju objavljenom nakon razgovora istaknuto je kako BiH i Hrvatska njeguju suradnju, dobrosusjedske i prijateljske odnose. Bilateralni odnosi dviju država ocijenjeni su intenzivnima, što potvrđuju i brojni susreti na visokoj razini.

Ministar Kovač izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je posjet BiH njegovo prvo putovanje u inozemstvo u novoj ulozi, a istodobno je Predsjedništvu BiH prenio pozdrave hrvatske vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na sastanku je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji će biti predan 15. veljače u Bruxellesu. Ocijenjeno je kako je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni poticaj promicanju bilateralne i regionalne suradnje.

Tijekom susreta izražen je interes za rješavanjem otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktualizirati sadržajnijom suradnjom vlada dviju država i jačanjem političkog dijaloga.

Hrvatskog šefa diplomacije je tijekom boravka u Sarajevu primio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a ministar Kovač se sastao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

 



Priopćenja