Ministar Kovač: RH dosad pomogla Afganistanu s 50-tak milijuna kuna i nastavit će pomagati

(Hina) - Hrvatska je do sada pomogla Afganistanu u vrijednosti od 50-tak milijuna kuna te će i dalje nastaviti pomagati toj zemlji, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

(Hina) - Hrvatska je do sada pomogla Afganistanu u vrijednosti od 50-tak milijuna kuna te će i dalje nastaviti pomagati toj zemlji, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Hrvatska daje podršku afganistanskom vodstvu i želimo da se zemlja konsolidira i stabilizira, da uspije u borbi protiv terorizma i talibana. Hrvatska vojska je već godinama prisutna u toj zemlji, pomagali smo u izgradnji škola i jednog doma zdravlja, u izgradnji institucija, obučavanju policajaca, a to je negdje vrijednost 50-tak milijuna kuna do sada", rekao je Kovač, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, koja se u utorak i srijedu održava u Bruxellesu.

Na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu prisutno je oko 70 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Iran, Kinu i Indiju, koje su također obećale pomoć.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikku Federica Mogherini najavila je da će se EU obvezati na 1,2 milijarde eura pomoći Afganistanu.

Na upit koliki bi dio od 1,2 milijarde eura otpao na Hrvatsku, ministar Kovač je rekao da treba pričekati formiranje nove hrvatske vlade koja će odrediti iznos.

"Mi smo se obvezali dati svoj doprinos u okviru jednog programa, ali to još nije formalizirano kroz odluke vlade tako da ćemo trebati sačekati formiranje nove vlade", rekao je Kovač, podsjećajući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju na marginama summita NATO-a potpisala bilateralni sporazum, koji će omogućiti nastavak pružanja pomoći bilateralno.

"Danas smo svi zajedno pokazali da možemo pomoći Afganistanu, koji se promijenio u odnosu na 2001. godinu. Promijenio se standard, ekonomija se digla, zemlja se unatoč problemima ipak dobro razvija", rekao je Kovač.

Obraćajući se sudionicima konferencije, ministar Kovač je u svom govoru istaknuo da Hrvatska u "potpunosti podupire napore međunarodne zajednice na stabilizaciji Afganistana, gdje ja aktivna od samog početka i da će to ostati dok bude potrebno".

"Kao članica EU-a i NATO-a mi ćemo se držati preuzetih obveza i nastaviti s našim poliitčkim, vojnim i financijskim doprinosom Afganistanu kroz razne kanale", rekao je Kovač.

Kovač je rekao da su pogoršana sigurnosna situacija i teške socijalno-ekonomske prilike natjerale mnoge Afganistance, posebice mlade, da se upute na opasan put prema Europi.

"Važno je da udružimo naše snage i surađujemo na sveobuhvatni način u rješavanju pitanja migracija i drugih regionalnih i globalnih izazova, poput terorizma i nasilnog ekstremizma", rekao je Kovač u svom govoru.

"Naš je zajednički cilj stabilni Afganistan koji nikad više neće biti sigurno utočište za terorizam u kojem će ljudi moći prosperirati", rekao je Kovač.



Priopćenja