Ministar Grlić Radman započeo službeni posjet Republici Turskoj

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je službeni posjet Republici Turskoj bilateralnim sastankom s turskim ministrom Hakanom Fidanom u Ankari.
Ministri su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Hrvatske i Turske, kao i vrlo dinamičnom razmjenom susreta na najvišoj razini.
 
Istaknuto je povećanje bilateralnih gospodarskih odnosa, kao i stalni rast trgovinske razmjene, koja je u 2022. po prvi puta premašila jednu milijardu američkih dolara, dok preliminarni podaci za prošlu godinu pokazuju da se taj pozitivni trend nastavlja. 
 
Ministri su razgovarali i o nizu regionalnih i globalnih tema, poput situacije na Bliskom istoku, posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kao i o situaciji na jugoistoku Europe.
 
Govoreći o odnosima EU i Turske, ministar Grlić Radman je naglasio kako Turska kao kandidatkinja ostaje ključan partner Europske unije, dok će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom. Istaknuo je potom kako Hrvatska cijeni napore Turske u upravljanju migracijama i zbrinjavanju velikog broja izbjeglica, te je upoznao ministra s naporima koje čini Hrvatska u sprječavanju ilegalnih migracija.
 
Ministri su istaknuli kako su Hrvatska i Turska saveznice kao članice NATO-a te dijele interes za regiju jugoistočne Europe. U tom kontekstu razgovarali su i o nastavku suradnje u okviru formata trilaterale Hrvatska -Turska - BiH.
 
Ministar Grlić Radman zahvalio je Turskoj na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na putu pristupanja OECD-u, što je jedan od naših vanjskopolitičkih prioriteta.
 
Službeni posjet Turskoj, ministar Grlić Radman nastavlja predavanjem studentima i diplomatskom zboru u Knjižnici predsjedničke palače te posjetom školi koja je obnovljena hrvatskom donacijom u potresom pogođenoj pokrajini Adiyaman.

Priopćenja