Ministar Grlić Radman za Dnevnik HTV-a: Podignuta razina zaštite Jadranskog mora i iskorištavanja resursa

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je gostujući u Dnevniku HTV-a da je usvajanje Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru povijesni čin...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je gostujući u Dnevniku HTV-a da je usvajanje Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru povijesni čin.

„Ovo je povijesni čin. Veliki je to uspjeh Vlade, saborskih zastupnika, cijele Hrvatske. Ribari čekaju 30 godina na proglašenje IGP-a. Treba imati u vidi činjenicu da je to strateški interes Hrvatske“, kazao je ministar Grlić Radman.

Rekao je da je Jadransko more ekološki ranjivo.

„Stoga je potreban integrativni pristup oko zaštite okoliša, sprječavanja rizika i osiguranja održivog razvoja. Treba voditi i računa o tome koliko nam je važno plavo gospodarstvo. Razlika između ZERP-a i IGP-a je ta što je IGP bolji format i u stanovitom smislu uređeniji pristup u reguliranju odnosa obalnih država“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Bila uključena i Slovenija

Podsjetio je da se duže vrijeme već i kroz ZERP provodila zaštita Jadranskog mora.

„Čekali smo i razgovarali sa susjedima kako bismo podigli razinu zaštite Jadrana. Italija i Hrvatska uključile su i Sloveniju, iako nismo trebali, kako bismo zajednički unaprijedili upravljačka prava te radili na zaštiti Jadrana i dodatnoj mogućnosti iskorištavanja resursa“, rekao je.

Potvrdio je kako ribari iz trećih zemalja, onih koje nisu članice EU-a, više ne mogu izlovljavati ribu.

Izvor: HRT/Vlada



Priopćenja