Ministar Grlić Radman: Većina članica EU-a podržava stajalište RH po pitanju BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da među državama članicama EU-a prevladava stajalište da je nužno promijeniti izborni zakon u BiH da bi se održali izbori u listopadu, a da su samo dvije članice za to da se održe bez obzira na ishod pregovora o izbornoj reformi.

“Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih”, rekao je ministar Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini.
 
Na upit je li ijedna zemlja rekla da se izbori trebaju održati bez obzira na ishod pregovora o promjeni izbornog zakona i o ograničenim ustavnim promjenama, ministar Grlić Radman je rekao da su dvije zemlje zauzele takvo stajalište, ali ih nije imenovao.
 
“Bile su dvije zemlje koje su to rekle, a ja sam na to odgovorio da se izbori ne mogu održati samo zbog kalendara. Rekao sam da će BiH ući u još veću političku destabilizaciju, kaos i situaciju koja neće pridonijeti boljitku zemlje ako se izbori održe po sadašnjem sustavu”, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Hrvatska i hrvatske stranke u BiH protive se stajalištu koje je prvo iznio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt da se izbori trebaju održati kako je i predviđeno u listopadu ove godine bez obzira na ishod pregovora o promjenama izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.
 
Takvim stajalištem ohrabruje se bošnjačka strana kojoj odgovora status quo jer bi i dalje mogli birati hrvatske predstavnike u zajedničkim tijelima države. 
 
Hrvatski narodni sabor, tijelo koje okuplja hrvatske političke stranke u BiH, u subotu je na izvanrednom sastanku u Mostaru zaključilo da će Hrvati pokrenuti pitanje preustroja BiH ako se ne prestane s preglasavanja toga naroda na izborima.

Izvor: Hina/MVEP
 


Priopćenja