Ministar Grlić Radman uputio pismo predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasni Vojnić u povodu obilježavanja stradavanja Hrvata u Vojvodini

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uputio je u petak, 6. svibnja 2022. godine, pismo predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasni Vojnić u povodu obilježavanja stradavanja Hrvata u Vojvodini. 
 
„Na današnji dan, kada komemoriramo sjećanje na strahote u Vojvodini s kraja 20. stoljeća, jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti vojvođanskih Hrvata i Vojvodine koje je obilježilo organizirano etnički motivirano nasilje, progon i ubojstva Hrvata - građana Srbije hrvatske nacionalnosti, želim Vas ohrabriti u Vašoj nepokolebljivosti sjećanja na sve žrtve i patnju te u ustrajnosti da se u vašem rodnom zavičaju, Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji gradi takvo društvo i ozračje koje će, na temeljima suočavanja s prošlošću i kroz njegovanje kulture sjećanja, biti jamac tolerancije te najčvršća brana da se takve strahote i stradanja nikad više ne ponove“, istaknuo je ministar.
 
Pohvalio je kontinuirani i nesmiljeni angažman zajednice, koji je sve ovo vrijeme, uz ostalo i odvažnost te hrabrost, i još uvijek zahtijeva upornost i odlučnost. Jednako tako, naglasio je kako su Hrvati u Vojvodini integralni dio hrvatskog naroda i autohton narod u Srijemu, Bačkoj i Banatu. Zaključno je istaknuo da usprkos svim izazovima i teškim vremenima, Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati snažnu podršku i ohrabrenje u nastojanjima izgradnje bolje i svjetlije budućnosti.

Stranice