Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Moldovi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 1. veljače 2022., u  službenom posjetu Republici Moldovi. Tom prigodom susreo se s najvišim dužnosnicima Moldove - predsjednicom Maiom Sandu, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Nicuom Popescuom, ministrom gospodarstva Sergiuom Gaibuom, predsjednicom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku i europske integracije Doinom Gherman te putem video veze s predsjednicom Vlade Natalijom Gavrili?om.

Posjet je bio prigoda za osvrt na 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Moldove te razmatranje mogućnosti za daljnje unaprijeđenje dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa i suradnje, posebice u području gospodarstva, turizma, energetike, informacijskih tehnologija i farmaceutike.

Sa svojim domaćinom, ministrom Popescuom, ministar Grlić Radman dotaknuo se mogućnosti za suradnju u okviru Zajedničke komisije za europske integracije te potvrdio spremnost Hrvatske za nastavak dijeljenja znanja i iskustava s Moldovom iz razdoblja vlastitog eurointegracijskog procesa.

Ministar Grlić Radman izrazio je podršku Republike Hrvatske europskim aspiracijama Moldove u okviru suradnje EU – Moldova te reformskim naporima nove moldovske Vlade.  Iskazao je potporu želji Moldove, kao jedne od tri pridružene AA/DCFTA države, za tješnjom suradnjom s EU-om u okviru inicijative Istočnog partnerstva, vodeći računa o relevantnosti postojećih načela diferencijacije i uključivosti.

Sa svojim sugovornicima, ministar Grlić Radman razmijenio je i stajališta o aktualnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe te potvrdio podršku Republike Hrvatske teritorijalnom integritetu i cjelovitosti Republike Moldove u njezinim međunarodno priznatim granicama.  U tom kontekstu ponovio je privrženost Republike Hrvatske pronalasku mirnog i sveobuhvatnog rješenja za pitanje Transnjistrije u okviru postojećeg pregovaračkog formata „5+2“.

Sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Popescuom, ministar Grlić Radman potpisao je i Memorandum o suradnji između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Diplomatskog instituta Republike Moldove.

Priopćenja