Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Estoniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak, 14. ožujka 2022. godine, u službenom posjetu Republici Estoniji, koji je započeo je sastankom s estonskom ministricom vanjskih poslova Evom-Mariom Liimets.
 
"Hrvatska i Estonija ove godine obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Estonija i nekoliko drugih zemalja priznale su Hrvatsku 31. prosinca 1991. godine, čak i prije nego li su to učinile države članice Europske zajednice, na čemu smo posebno zahvalni“, rekao je na početku susreta ministar Grlić Radman. 
 
Obje strane izrazile su zadovoljstvo vrlo dobrim, prijateljskim bilateralnim odnosima, redovitom suradnjom na najvišim razinama te partnerstvom unutar Europske unije, NATO-a, Inicijative triju mora i ostalih međunarodnih formata. Ministri su također istaknuli potencijal za jačanje bilateralne suradnje, poglavito u područjima gospodarstva, obrane, informacijskih tehnologija i turizma. 
 
Središnja tema razgovora bila je ruska agresija na Ukrajinu te je istaknuta važnost jedinstva i solidarnosti Europske unije i transatlantskih partnera, kao i nastavak provedbe restriktivnih mjera protiv Rusije. Ministar je istaknuo kako Hrvatska iskazuje svoju solidarnost upućivanjem financijske pomoći i obrambene zaštitne opreme Ukrajini, kao i primitkom izbjeglica iz te zemlje. Potom je upozorio na mogućnost daljnje destabilizacije Zapadnog Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, uslijed rata u Ukrajini. „Snažno se zalažemo za izbornu reformu u BiH, za koju smo uvjereni da bi popravila odnose između konstitutivnih naroda i osigurala legitimne i pravedne izbore“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi, ministar je izvijestio o padu besposadne letjelice na Zagreb te nastavku detaljne istrage. Naglasio je kako je ova situacija pokazatelj nužnosti bolje i intenzivnije komunikacije i suradnje NATO članica. 
 
U okviru službenog posjeta, ministar Grlić Radman je s ministricom Liimets otvorio Hrvatsko-estonski gospodarski forum, na kojemu je naglasak bio na informacijskoj tehnologiji i digitalizaciji te koji je okupio predstavnike IT tvrtki iz dvije zemlje. 
 
„Ova platforma odlična je prigoda za nastavak dijaloga između estonskih i hrvatskih tvrtki. Čvrsto vjerujem da su business-to-business (B2B) razgovori važan poticaj našim gospodarskim odnosima u nadolazećim godinama. Naša je odgovornost otvoriti vrata za pronalazak novih poslovnih prilika“, istaknuo je prigodom otvaranja foruma ministar Grlić Radman. 
 
Tijekom službenog posjeta ministar Grlić Radman također se susreo s ministrom obrane Kalleom Laanetom i predsjednikom Parlamenta Jürijem Ratasom te je posjetio NATO Središte izvrsnosti za kibernetičku obranu.

Priopćenja