Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Bugarskoj

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Bugarskoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 12. listopada 2021. godine, u službenom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se susreo s bugarskim ministrom vanjskih poslova Svetlanom Stoevim.

Ministar je istaknuo izvrsne odnose Hrvatske i  Bugarske, čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, kao i bliskoj kulturnoj baštini te zajedničkim interesima u Europskoj uniji. Ministri su razmijenili mišljenja o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje u multilateralnim i europskim formatima, kao i veće gospodarske suradnje i investicija.

Razgovarali su, također, o pridruživanju Hrvatske i Bugarske schengenskom području i eurozoni. „To je važno za dublju integraciju Hrvatske i Bugarske u našu europsku obitelj, te je u interesu cijele Europske unije da se ti ciljevi realiziraju u što skorije vrijeme“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministri su razmijenili mišljenje i o situaciji u Jugoistočnoj Europi te o procesu proširenja Europske unije. „Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja, jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija“, kazao je ministar Grlić Radman i podcrtao da je  važno da se proces proširenja nastavi za dobrobit tih zemalja, kao i cijele Europske unije.

Iduće godine obilježit će se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Bugarskom. „Kako bismo zadržali te tradicionalno dobre i snažne kulturne veze, izražavamo zadovoljstvo pripremama i planovima za projekte promicanja kulture u povodom uspostave diplomatskih odnosa. To će biti prilika za dodatno snaženje i proširenje naših bilateralnih odnosa“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Također, ministar Grlić Radman potpisao je zajedno s bugarskim ministrom kulture Velislavom Minekovim program o suradnji u području kulture za razdoblje 2021.-2024., što će dodatno intenzivirati kulturnu suradnju i prijateljstvo između Hrvatske i Bugarske.

Tijekom posjeta Bugarskoj, ministar se sastao i s predsjednikom Vlade Stefanom Janevim te predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. Nakon susreta na najvišoj razini, ministar je sudjelovao na događaju u okviru Konferencije o Budućnosti Europe, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bugarskog Ministarstva vanjskih poslova te Predstvaništva Europske komisije u Burgarskoj. U svom obraćanju ministar Grlić Radman se dotaknuo izazova s kojom se susreću europski građani te posebno istaknuo negativne demografske trendove i nužnost njihova rješavanja na najvišim razinama.



Priopćenja