Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u nedjelju, 8. listopada 2023. u službenom posjetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji, gdje se susreo sa saudijskim  ministrom vanjskih poslova Nj. V. Faisalom bin Farhanom Al-Saudom.

Današnji sastanak potvrdio je daljnji zamah u suradnji dviju država, predanih miru i regionalnoj te globalnoj sigurnosti, i odlučnih unaprijediti bilateralni dijalog, osobito u gospodarstvu. Sugovornici će razmotriti održavanje poslovnog foruma te iskorak u održivom turizmu, sportu, IT sektoru, obrambenoj i elektro- industriji te brodogradnji.

Izražena je hrvatska podrška saudijskoj strategiji "Vizija 2030", kao i zelenoj tranziciji. Ministar Faisal Al-Saud pozvao je hrvatske tvrtke da se uključe u projekte u okviru nacionalne strategije.

Ministar Grlić Radman istaknuo je izvrsne odnose između hrvatske Vlade i Islamske zajednice u RH. "Tradicija razumijevanja s islamskom zajednicom u našoj zemlji čini Hrvatsku jedinstvenom, ali i primjerom na europskoj i međunarodnoj razini. Nastavit ćemo promicati najviše standarde vjerske tolerancije, međusobnog razumijevanja i duha međuvjerskog jedinstva", naglasio je ministar.

Sugovornici su se osvrnuli na situaciju u Ukrajini, na Bliskom istoku i u hrvatskom susjedstvu. U pogledu recentnog Hamasovog napada na Izrael, saudijskom ministru vanjskih poslava prenesena je zabrinutost i prioritet zaustavljanja nasilja, te posebno apelirano na saudijsku ulogu i utjecaj kroz pokrenute mirovne inicijative Rijada u pravcu rješenja izraelsko-palestinskog sukoba i normalizacije odnosa s Izraelom.

Ministar se, također, susreo s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Abdullahom Mohammedom Ibrahimom Al-Sheikhom s izaslanstvom. Razmijenjena su mišljenja o recentnim političkim izazovima i prioritetu međukulturnog i međureligijskog uvažavanja. Saudijska strana zainteresirana je za nastavak parlamentarne suradnje s RH.
 

Priopćenja