Ministar Grlić Radman u posjetu Ruskoj Federaciji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. godine, u posjetu Ruskoj Federaciji. 

U okviru posjeta susreo se s ruskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom. Ministri su se dotaknuli raznih tema od obostranog interesa – bilateralnih odnosa, gospodarske i kulturne suradnje te turizma. „Zaista možemo biti zadovoljni trendom u našim bilateralnim odnosima posljednjih godina, osobito sjajnim turističkim brojkama“, istaknuo je ministar Grlić Radman. 

Uz pozitivne trendove u bilateralnoj suradnji, ministri su se osvrnuli i na složene međunarodne okolnosti u kojima se posjet događa. „Otvoreno smo razgovarali o aktualnoj situaciji i izazovima s kojima smo suočeni. Obje strane brine sigurnosna situacija na istoku Europe, u i oko Ukrajine. I Rusija i Hrvatska smatraju da rješenje treba naći unutar Minskih sporazuma. Komentirali smo i razgovore održane u tom kontekstu prošlog tjedna u Ženevi, Bruxellesu i Beču. Cijenim to što sam od kolege Lavrova mogao dobiti ruski osvrt na prošli tjedan. Otvoreno smo razgovarali o onom što brine svaku stranu“, rekao je ministar Grlić Radman. 

Posebno je istaknuo da je ključno što su uspostavljeni i aktivni diplomatski kanali te da je potrebno nastaviti razgovore kako bi došlo do smirivanja situacije. „Za nas je bitno da se razgovori o europskoj sigurnosti ne odvijaju bez europskih država i organizacija, što podrazumijeva i EU i NATO“, dodao je. 

Ministri su se osvrnuli i na odnose Europske unije s Rusijom. Ministar Grlić Radman u tom kontekstu je izrazio uvjerenje kako bilateralni diplomatski kanali između država članica EU-a i Rusije, odnosno sastanci poput današnjeg, mogu doprinijeti promjeni trendova nabolje. „Rusija je iznimno važna europska država i vjerujemo da moramo naći trajni modus vivendi bez obzira na međusobne razlike“, rekao je. 

Uz susret s ministrom Lavrovom, ministar Grlić Radman se u okviru posjeta Rusiji sastao i s metropolitom Volokolamska Hilarionom, hrvatskim poslovnim klubom u Moskvi te s Rusko-hrvatskim društvom prijateljstva.

Priopćenja