Ministar Grlić Radman u posjetu Republici Malti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu, 19. lipnja 2024. godine, s predsjednicom Republike Malte Myriam Spiteri Debono i ministrom vanjskih poslova i trgovine Republike Malte Ianom Borgom na margini svečanosti potpisivanja Konvencije Ujedinjenih naroda o međunarodnim učincima sudske prodaje brodova (Pekinške konvencije) u Valleti.
Ministar je izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i redovitim susretima na visokoj razini. Čestitao je Malti na važnim obljetnicama koje slavi ove godine: 20 godina ulaska u EU, 50 godina postojanja Republike, i 60 godina malteške neovisnosti. Naglasio je da postoji značajan prostor za intenziviranje suradnje u bilateralnom smislu, ali i širem okviru, posebice u kontekstu Mediterana, kao i na području zaštite okoliša, odnosno očuvanja održivosti u mediteranskoj regiji, te turizmu i kulturi.
Obje su zemlje iskazale interes za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje, za što postoji veliki potencijal u različitim sektorima.
U europskom okviru, potvrđena je bliskost stajališta u pitanju politike proširenja EU, gdje Malta ističe kontinuiranu podršku proširenju EU, temeljnu na postignućima. Teme razgovora bile su i prioriteti EU u sljedećem institucionalnom ciklusu, uključujući i pitanje pristupa zaštiti vanjskih granica koji je od posebnog interesa za obje zemlje.
Hrvatska i Malta također odlično surađuju na multilateralnom planu, posebice u okviru UN, gdje trenutačno Malta obnaša važnu dužnost nestalne članice Vijeća sigurnosti. Ministar Grlić Radman je također pozdravio sve aktivnosti koje Malta predvodi u ulozi predsjedavajuće OESS-a.
Razmijenjena su mišljenja o globalnim krizama i ratovima. Nakon Međunarodne mirovne konferencije o Ukrajini u Švicarskoj, ministri su se složili da je važno da međunarodna zajednica i dalje drži fokus na Ukrajini, te da joj pruža snažnu podršku. Glede situacije u Gazi i na Bliskom istoku, ukazano je na žurnu potrebu pronalaska političkih rješenja.    

Priopćenja