Ministar Grlić Radman u posjetu Kraljevini Danskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 4. veljače 2022., u posjetu Kraljevini Danskoj.  Posjet je bio prigoda za obilježavanje 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske te razmatranje mogućnosti za daljnje unaprijeđenje dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa i suradnje. Započeo je bilateralnim sastankom s ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom. Ministri su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktualnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i istočnoj granici EU, migracijama, kao i mogućnostima daljnjeg razvoja suradnje na područjima gospodarstva, energetike, infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i zaštite okoliša. Istaknuli su zadovoljstvo da se unatoč pandemiji gospodarska suradnja povećala za 14 posto, te postoji potencijal za daljnji rast. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako se nada porastu broja dolazaka danskih turista ove godine kako bi se dosegnule brojke prije početka pandemije.

Naglasili su pritom kako Hrvatska i Danska podupiru proces proširenja zbog važnosti mira i stabilnosti neposrednog susjedstva Europske unije, a time i Europe u cjelini. Ministar Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska dijeli najdulju granicu s BiH te da je za Hrvatsku jedno od najvažnijih pitanja situacija u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je nužnost reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kao preduvjeta za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih građana, kao i za stabilnost područja jugoistočne Europe. 

Nakon održanog bilateralnog sastanka, ministri su sudjelovali na panel raspravi u okviru konferencije organizirane povodom 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske. ,,Trideseta obljetnica naših diplomatskih odnosa daje nam priliku da se prisjetimo postignuća, kao i jednako važno – da gledamo naprijed, prema novim mogućnostima suradnje'', istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman je u svome izlaganju istaknuo da Hrvatska i Danska dijele zajedničke vrijednosti koje povezuju dvije države te da se jedino zajedničkim djelovanjem mogu premostiti sigurnosni i klimatski izazovi današnjice s kojima se susrećemo. Nadalje, ministar je naglasio da postoji velik potencijal za daljnjim snaženjem suradnje u području zelenog gospodarstva, kao i u suradnji na konceptu ''pametnih otoka'', gdje Kraljevina Danska ima bogato iskustvo.

Tijekom posjeta Kraljevini Danskoj, ministar Grlić Radman se susreo i s regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hansom Henrijem Klugeom s kojim je razgovarao o naporima Svjetske zdravstvene organizacije u borbi s pandemijom. „Hrvatska iznimno cijeni napore koje je Svjetska zdravstvena organizacija poduzela u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i stalnu potporu koja je pružana državama'', istaknuo je ministar.

Priopćenja