Ministar Grlić Radman s njemačkom ministricom vanjskih poslova Baerbock

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u četvrtak, 24. ožujka 2022. godine, u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj. Posjet je započeo susretom s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.
Obje strane izrazile su zadovoljstvo izvrsnim i prijateljskim bilateralnim odnosima, čvrsto usidrenim na europskim vrijednostima, kao i na bliskoj suradnji u nizu područja od zajedničkog interesa te velikoj hrvatskoj zajednici u Njemačkoj i brojnim njemačkim gostima u Hrvatskoj.

Današnji posjet ministar Grlić Radman okarakterizirao je kao priliku za dodatno snaženje dijaloga i suradnje između prijatelja, partnera i saveznika. Ministri su se dotaknuli ruske agresije u Ukrajini i humanitarne situacije u toj zemlji. „Složili smo se da je važno pružiti svu pomoć Ukrajini u njihovoj obrani zajedničkim i koordiniranim djelovanjem EU-a i NATO-a. Hrvatska, kao država koja još ima svježa sjećanja na grozan rat i agresiju, nastavlja se zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, rekao je ministar Grlić Radman, dodavši kako je ministricu Baerbock izvijestio i o nedavnom padu naoružane bespilotne letjelice u Zagrebu. Također je izrazio zabrinutost oko mogućih posljedica ruske agresije na stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana. Istaknuo je kako je za osiguravanje stabilnosti i sigurnosti te regije ključan nastavak procesa proširenja EU-a i proaktivno djelovanje Unije. „Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu, ali se u isto vrijeme mora inzistirati na ispunjavanju kriterija – vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima te usklađenosti vanjske politike s Unijom“, istaknuo je ministar Grlić Radman. U tom kontekstu posebno je naglasio važnost stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine te nastavka njezinog europskog puta, uz provedbu nužnih reformi poput one Izbornog zakona. „Izrazio sam žaljenje i zabrinutost što oko tog pitanja nije postignut dogovor kojim bi se osigurala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, koja se izričito navodi i u usvojenom Strateškom kompasu EU-a“, rekao je ministar i pozvao na nastavak pregovora u vezi izmjena Izbornog zakona.

Na sastanku je bilo riječi i o energetskoj i klimatskoj politici. Obje strane složile su se kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala energetska nezavisnost Unije te kako je potrebno pronaći pouzdane alternativne dobavljače i učiniti veći zaokret prema obnovljivim izvorima energije. Vezano uz tu temu ministar Grlić Radman naglasio je važnost LNG terminala na Krku, istaknuvši kako on zbog povoljnog geografskog položaja dobiva dodatno na vrijednosti za energetsku neovisnost EU-a i jugoistočne Europe.

„Razgovarali smo i o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje i investicija, želimo da Njemačka ostane jedan od naših najvažnijih gospodarskih partnera te da napravimo korak dalje u mnogim područjima“, rekao je ministar Grlić Radman.
 

Priopćenja