Ministar Grlić Radman s ministrom vanjskih poslova Republike Armenije Araratom Mirzoyanom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak 19. siječnja 2024 godine, s ministrom vanjskih poslova Republike Armenije Araratom Mirzoyanom, s kojim je razgovarao o jačanju suradnje između dviju zemalja.
Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost bilateralne suradnje te izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljenih dobrih parlamentarnih i pravosudnih odnosa. Naglašen je i obostrani interes za jaču gospodarsku suradnju između Hrvatske i Armenije. Ministar Grlić Radman istaknuo je rast izvoza u Armeniju drugu godinu zaredom, prepoznajući potencijal u područjima informacijskih tehnologija, prometne infrastrukture, zelene i digitalne tranzicije, farmaceutske industrije te razminiranja.
Ministar Grlić Radman također je istaknuo kontinuiranu potporu Europske unije u naporima za postizanje održivog i trajnog mira između Armenije i Azerbajdžana, utemeljenog na načelima suvereniteta, nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta. "Drago mi je da Armenija prepoznaje napore EU-a na najvišoj razini da doprinese normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana. Ali potrebni su nam zajednički napori svih aktera. U tom smislu posebno sam pozdravio izravne kontakte Armenije i Azerbajdžana kao korake na putu postizanja mirovnog sporazuma", naglasio je ministar Grlić Radman.
Na današnjem sastanku, ministri Grlić Radman i Mirzoyan su razmijenili mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu i drugim sigurnosnim izazovima u svijetu, koristeći priliku za konstruktivni razgovor o globalnim pitanjima od međunarodnog interesa.
Ministar Mirzoyan je govorio o pozitivnoj dinamici bilateralnih odnosa Zagreba i Erevana, te istaknuo Hrvatska, Armenija i EU dijele zajedničke vrijednosti u području demokracije i zaštite ljudskih prava. Ministri Grlić Radman i Mirzoyan izrazili su, također, zadovoljstvo trenutnom suradnjom te su istaknuli da postoji prostor za produbljivanje u području ekonomije, kulture, znanosti, obrazovanja, sporta itd.

Priopćenja