Ministar Grlić Radman s ministricom vanjskih poslova Kneževine Andore Ubach Font

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 22. travnja 2022. godine, s ministricom vanjskih poslova Kneževine Andore Marijom Ubach Font, tijekom njezinog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Riječ je o prvom susretu ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske i Kneževine Andore nakon 2010. godine, a ministar Grlić Radman posjet svoje andorske kolegice nazvao je prilikom za intenziviranje političkog dijaloga između dviju prijateljskih zemalja.

Tijekom susreta potpisan je Memorandum o suglasnosti o prijateljstvu i općoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kneževine Andore, čime je uspostavljen okvir za promicanje suradnje u nizu područja - kulturi, znanosti, obrazovanju, sportu, vanjskim poslovima,  turizmu, istraživanju i razvoju te diversifikaciji gospodarstva.

„Interes Republike Hrvatske je proširiti suradnju u područjima istaknutim u Memorandumu te slijedom toga očekujemo daljnje konzultacije o različitim aspektima naših bilateralnih odnosa. Kako bi poboljšali gospodarske odnose, Hrvatska i Andora će poticati kontakte između institucija, pri čemu izraženi potencijal za razmjenu iskustava postoji u IT području i razvoju zdravstvenog turizma. Hrvatska i Andora su također započele postupak sklapanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Dodao je kako će Hrvatska nastaviti surađivati s Andorom u međunarodnim forumima i u multilateralnim formatima, posebno u okviru UNESCO-a.

Ministar Grlić Radman također je istaknuo kako je Hrvatska spremna podijeliti iskustva vezana uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Andorom, s obzirom na činjenicu da Andora trenutačno pregovara s Europskom unijom o Sporazumu o pridruživanju.

Tijekom susreta također je bilo riječi o situaciji u jugoistočnoj Europi i nastavku procesa proširenja EU-a te je naglašena važnost potpore Ukrajini, uključujući kroz nastavak sankcija u koordinaciji s europskim i međunarodnim partnerima.

Pisane vijesti