Ministar Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u Ushuaiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru radnog posjeta Argentini, ministar Gordan Grlić Radman posjetio je 7. ožujka 2024. godine Ushuaiju, gdje se susreo s pripadnicima hrvatske zajednice, te potom guvernerom Provincije Ognjena zemlja, Antarktika i Južni Atlantik Gustavom Adriánom Melellaom.

Ministar je pozdravio okupljene u Hrvatskom domu u Ushuaiji, najjužnijem gradu Argentine, ujedno i najjužnijem gradu na svijetu. 

„Ovdje ste od 1890. godine i vaša uloga u razvoju ovoga grada je snažna i temeljna, dajući doprinos u industrijskom sektoru, u drvnoj industriji, u obrazovanju, kulturi. Hrvati i njihovi potomci uspješno su se integrirali u argentinsko društvo i uistinu postali most između Argentine i Hrvatske. Iako udaljeni više od 13 i pol tisuća kilometara od Hrvatske, u Hrvatskom domu čuvate hrvatsku tradiciju i njegujete veze s vašim korijenima“, istaknuo je ministar.

Zahvalio im je potom na svemu što su učinili tijekom svog djelovanja na očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i jezika svojih predaka. Naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske putem svojih institucija pomaže rad svih zajednica u Argentini, i to dodjelom novčanih sredstava i financiranjem raznih projekata koji za cilj imaju očuvanje nacionalnog identiteta i hrvatskog jezika. 

Ministar je potom uručio hrvatska državljanstva te naglasio kako Vlada RH potiče odluku povratka u Hrvatsku, ali je čvrsto uz njih u njihovoj drugoj domovini. Uz postojeća diplomatsko-konzularna predstavništva, ministar je istaknuo kako je važno poticati otvaranje dodatnih počasnih konzulata što su i hrvatski žitelji Ognjene zemlje i istaknuli kao želju, na čemu će ova Vlada svakako raditi.

Na sastanku s viceguvernerkom Monicom Urquizom, ministar Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska želi snažiti svekolike veze s Argentinom, pa tako i gospodarske. 

„U tom smislu od velike važnosti je hrvatska zajednica u Argentini koja je dodatni most suradnje dviju država. Važno su pregovori Hrvatske i Argentine o Sporazumu o suradnji u turizmu, koji će pružiti pravni instrument za dodatno snaženje naših odnosa u ovoj gospodarskoj grani“, zaključno je kazao ministar.



Priopćenja