Ministar Grlić Radman s članovima Odbora za proračun Europskog parlamenta

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je, u ponedjeljak 27. siječnja 2020. godine, radni sastanak s zastupnicima Europskog parlamenta, članovima pregovaračkog tima za novi višegodišnji financijski okvir Europske unije...

 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je, u ponedjeljak 27. siječnja 2020. godine, radni sastanak s zastupnicima Europskog parlamenta, članovima pregovaračkog tima za novi višegodišnji financijski okvir Europske unije.

Članovi parlamentarnog Odbora za proračun, na čelu s Johanom Van Overtveldtom, su s hrvatskim predsjedništvom Vijeća EU-a razmijenili mišljenja o proračunu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027., budući da sadašnji dugoročni proračun EU-a završava 31. prosinca 2020. godine.

Europska komisija je u svibnju 2018. godine predstavila planove za višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. - 2027. nakon čega je Europski parlament stajalište o novom zajedničkom proračunu prihvatio u studenom 2018. godine te ponovno potvrdio u listopadu 2019. godine.

Tijekom sastanka riječi je bilo o ukupnom iznosu novog višegodišnjeg proračuna kako bi se mogli financirati postojeći i novi prioriteti Europske unije vezani uz borbu protiv klimatskih promjena, programe istraživanja i inovacija, regionalnu politiku, digitalizaciju, migracije te socijalnu politiku oko čega još predstoji dogovor u Vijeću.

Uz višegodišnji financijski okvir i reformu sustava vlastitih sredstava, pregovarački tim EP-a s hrvatskim predsjedništvom Vijeća EU-a razgovarao je i o Europskom zelenom planu, programu održivog ulaganja te fondu za pravednu tranziciju.



Priopćenja