Ministar Grlić Radman s bugarskom ministricom Genčovskom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 21. travnja 2022. godine, u Zagrebu s bugarskom ministricom vanjskih poslova Teodorom Genčovskom.
 
Susret između dvoje ministara održava se u godini kada Republika Hrvatska i Republika Bugarska obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa.
 
Ministar Grlić Radman i ministrica Genčovska složili su se kako ovaj posjet Zagrebu potvrđuje tradicionalno prijateljstvo te odlične bilateralni i partnerski odnose između Hrvatske i Bugarske, čime doprinose dugotrajne političke i kulturne veze, kao i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.
 
Dvoje ministara razmijenili su mišljenje o važnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima od obostranog interesa. Istaknuta je uzajamna potpora ulasku u Schengensko područje i Eurozonu.  U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ministri su bezrezervno osudili rusko ratno djelovanje u Ukrajinu. Nadalje, ministri su potvrdili  spremnost za dalji nastavak suradnje i u okviru drugih regionalnih inicijativa, posebno one Triju mora, gdje postoji potencijal širenja suradnje u području infrastrukture i energetike.
 
Bilo je i riječi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Europi, kao i osiguravanju stabilnosti na području jugoistočne Europe. „U tom smislu posebno sam naglasio potrebu očuvanja političke stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, osiguranjem stvarne jednakopravnosti njenih konstitutivnih naroda, poglavito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda“, kazao je ministar i dodao kako se to može ostvariti jedino izmjenom izbornog zakonodavstva.
 
Također, razgovaralo se i o procesu proširenja Europske unije. Povezano s time, ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će Republika Bugarska i Republika Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak europskog puta Sjeverne Makedonije, što je i u interesu Republike Hrvatske i EU-a.
 
Ministri su se dotaknuli i mogućnosti jače suradnje na gospodarskom planu. „Složili smo se da postoji potencijal za unaprjeđenje naših gospodarskih odnosa i u tom smislu nastavit ćemo poticati našu trgovinsku razmjenu i zajedničke gospodarske projekte“, zaključio je ministar Grlić Radman.

Pisane vijesti