Ministar Grlić Radman s australskom ministricom vanjskih poslova Penny Wong

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u Canberri, 4. prosinca 2023. godine, bilateralni sastanak s ministricom vanjskih poslova Australije senatoricom Penny Wong. Sugovornici su istaknuli izvrsne odnose dviju zemalja te naglasili važnost velike australsko-hrvatske zajednice koja broji 250 tisuća i čini najsnažniji most suradnje dviju zemalja. 
 
Ministri su se složili kako postoji napredak za snaženjem gospodarske suradnje, a posebno su pozdravili povratak rekordnog broja australskih posjetitelja u Hrvatsku s približno 220 tisuća turista u prvih deset mjeseci 2023. godine. Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost partnerstva NATO-a i Australije, kao jednog od ključnih globalnih partnera Saveza, koji prije svega pridonosi razumijevanju sigurnosnih pitanja u indo-pacifičkoj regiji. 
 
Razgovarajući o suradnji EU-Australija, ministri su se složili kako je čvrsta suradnja ključna za rješavanje globalnih izazova te da postoji potreba za održavanjem intenzivnih dijaloga i suradnje u raznim područjima, kako bi se očuvali i unaprijedili zajednički interesi.
 
Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo najavom australske vlade da će uključiti Hrvatsku u australski program poreznih sporazuma i započeti pregovore o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom već sljedeće godine.
 
Ministri su, također, razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim pitanjima poput ruske agresije na Ukrajinu, situacije na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe. Ministar Grlić Radman prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Australiju od 2005. godine.
 
Tijekom boravka u Canberri, ministar se susreo i s glavnim upraviteljem Australije Nj. E. generalom Davidom Hurleyem. Razgovarali su o aktualnim globalnim temama, potvrdivši prijateljske bilateralne odnose Hrvatske i Australije.
 
Ministar je još održao sastanke s ministrom industrije i znanosti Edom Husicem, predsjednicom Senata Sue Lines, senatorom Simonom Birminghamom te senatoricom Marijom Kovačić. Posjet Canberri ministar je zaključio odavanjem počasti kod Australskog ratnog spomenika.

Priopćenja