Ministar Grlić Radman na virtualnom neformalnom sastanku o globalnoj klimatskoj diplomaciji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 22. siječnja 2021. godine, na neformalnom virtualnom sastanku o globalnoj klimatskoj diplomaciji uoči sastanka COP-a 26. Sastanak se održao na inicijativu danskog ministra vanjskih poslova...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 22. siječnja 2021. godine, na neformalnom virtualnom sastanku o globalnoj klimatskoj diplomaciji uoči sastanka COP-a 26. Sastanak se održao na inicijativu danskog ministra vanjskih poslova Jeppea Kofoda, uz sudjelovanje Johna Kerrya, posebnog izaslanika za klimu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar je u svom izlaganju poručio da se utjecaj i gospodarski troškovi klimatskih promjena osjete na obje strane Atlantika te naglasio kako je klima područje na kojem bi Europska unija i SAD trebali ojačati svoje zajedničko vodstvo.

„Ovom prilikom htio bih se zahvaliti SAD-u na njihovom doprinosu u energetskoj diversifikaciji Europe“, izjavio je ministar te dodao da je Hrvatska također dala obol diversifikaciji izgradnjom terminala za ukapljeni plin na Krku.

Ministar je također izjavio kako smatra da EU i SAD, putem europskog zelenog plana i koristeći velik američki inovacijski potencijal, mogu biti predvodnici u čistim tehnologijama, čime bi se odaslala snažna poruka ulagačima diljem svijeta. Također je poručio da Hrvatska podupire zamisao sastanka na vrhu „Just Transition Global Summit“ u svrhu bolje razmjene iskustava koja bi osigurala da nitko ne bude izostavljen tijekom prijelaza na čistu energiju.



Priopćenja