Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Europska unija je u ponedjeljak postigla dogovor o isplati sedme tranše od 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini te odobrili 45 milijuna eura za vojnu obuku ukrajinskih vojnika u EU-u.
 
“Postignut je dogovor, sve su se zemlje usuglasile”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka šefova diplomacija država članica EU-a na kojem je donesena odluka.
 
Sa sedmom tranšom ukupni iznos pomoći Ukrajini za nabavu oružja iz Europskog instrumenta mirovne pomoći dosegnuo je 3, 6 milijardi eura. Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je fond koji je EU uspostavio za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti. 
 
Prije početka sastanka u ponedjeljak ujutro europskim ministrima video vezom se obratio ukrajinski ministar vanjskih poslova koji je molio za još veći angažman EU-a u pomoći Ukrajini, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Ministar Gordan Grlić Radman izvijestio je kolege i o svojem nedavnom posjetu Crnoj Gori. „Pozivam Crnu Goru da ozbiljno shvati europsku poruku o ustavnom sudu i njihovom kontroverznom zakonu o predsjedniku. Treba nam stabilna Crna Gora jasno usmjerena prema europskim vrijednostima i nadam se da će Crna Gora prevladati postojeću krizu i nastaviti svojim europskim putem“, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Osim o ruskoj agresiji na Ukrajinu i europskoj pomoći toj zemlji ministri su također razgovarali o stanju u Sahelu, obalnim državama zapadne Afrike, Iranu, Armeniji, Afganistanu i Venezueli.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja