Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća Europske unije za vanjske poslove

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 13. srpnja 2020. godine, na sastanku Vijeća Europske unije za vanjske poslove, koji se prvi put nakon četveromjesečne stanke održao fizički...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 13. srpnja 2020. godine, na sastanku Vijeća Europske unije za vanjske poslove, koji se prvi put nakon četveromjesečne stanke održao fizički. Glavne teme sastanka bili su odnosi EU-a s Turskom te Latinskom Amerikom i Karibima.

Na sastanku je potvrđena važnost Turske, koja je partner EU-u, uključujući u pitanju migracija, te država kandidatkinja i NATO saveznica. Izražena je želja za izgradnjom povjerenja i daljnjim razvojem odnosa, koji su složeni i pogoršani uslijed zabrinjavajućih turskih aktivnosti u Istočnom Sredozemlju i Libiji. Turska je pozvana na zaustavljanje svih jednostranih aktivnosti kojima se krši međunarodno pravo i suverena prava država članica EU-a te na aktivni doprinos političkom rješenju u Libiji, uključujući kroz poštivanje embarga na oružje. U tom su pogledu ministri izrazili solidarnost s državama članicama pogođenim turskim aktivnostima. Dogovoreno je da će EU nastaviti angažman i dijalog s Turskom u cilju smirivanja napetosti i postizanja razumijevanja o pitanjima koja utječu na negativnu dinamiku odnosa, uz ustrajanje na poštivanju EU vrijednosti i načela. Također, Vijeće je osudilo odluku turskih vlasti o prenamjeni Aja Sofije u džamiju i pozvalo ih da tu odluku preispitaju.

Vijeće je raspravljalo i o Latinskoj Americi, koja je trenutačno najsnažnije pogođena pandemijom virusa COVID19  i već je sada jasno da će suočiti s vrlo teškim posljedicama, posebno socijalnim i gospodarskim. EU je kroz paket Tim Europa mobilizirao 1,5 milijardi eura za Latinsku Ameriku, pri čemu će najveći dio sredstava (80%) biti usmjeren na dugoročne posljedice i pomoć u gospodarskom oporavku. Vijeće je dogovorilo da će se snažnije angažirati i politički s južnoameričkim kontinentom, kroz razgovore na visokoj razini, ali kroz razvoj mehanizama partnerske suradnje za odgovor na izazove s kojima se svi zajedno suočavamo.

Ministar Grlić Radman ovom je prilikom upozorio na potrebu praćenja i aktivnog angažmana EU-a u jugoistočnoj Europi, zauzevši se pritom za jačanje stabilnosti toga dijela Europe kroz razvoj demokratskih institucija i jačanje vladavine prava, što treba ostati visoko na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove.

Ministri su se osvrnuli i na situaciju u Libiji, Venezueli i Hong Kongu te na pripreme za dva nadolazeća sastanka na vrhu – s Indijom u srpnju i Afričkom unijom u listopadu.



Priopćenja