Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU-a za dunavsku regiju

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 20. lipnja 2024. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU-a za dunavsku regiju u Beču. Sastanak se održava u sklopu Godišnjeg foruma Strategije EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) pod predsjedanjem austrijskog ministra europskih i međunarodnih poslova Alexandera Schallenberga.
 
Republika Hrvatska sudjeluje u dvije makroregije EU-a, čime njegujemo i svoju srednjoeuropsku i sredozemnu dimenziju, kojoj pripadamo. Hrvatska je uspješno dovršila predsjedanje Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju prije mjesec dana Forumom u Šibeniku i predala ga Grčkoj.
 
Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka bila je rasprava o tome kako makroregije mogu doprinijeti procesu proširenja EU-a. Također, važna tema bila je pitanje sigurnosti u dunavskoj regiji, s posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, koja je jedna od članica ove makroregije.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je kako treba iskoristiti potencijal makroregionalne suradnje za poticanje reformi i procesa proširenja, što smo naglašavali tijekom našeg predsjedanja Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju. Ponovio je predanost Hrvatske sveobuhvatnoj podršci Ukrajini, kao i procesu proširenja, koji ostaje glavno ulaganje u europsku sigurnost i stabilnost.
 
Hrvatska iz vlastitog iskustva zna, a za deset dana obilježavamo već 11 godina našeg članstva u Uniji, koliko članstvo u Uniji jača unutarnju stabilnost i otpornost zemalja kandidatkinja, a time i regionalnu sigurnost i stabilnost općenito.

Priopćenja