Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova skupine MED9 u Madridu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na prvom sastanku ministara vanjskih poslova država članica MED9 skupine 22. studenog 2023. u Madridu.
 
Skupina obuhvaća devet mediteranskih i južnih država članica Europske unije - Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska - koje čine ukupno 45 posto stanovništva EU-a.
 
Ministri su u Madridu razgovarali o situaciji na Bliskom istoku te odnosima EU-a s Južnim susjedstvom, koje obuhvaća deset sjevernoafričkih i bliskoistočnih država. 
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost ove rasprave u krugu država članica EU-a koje su zemljopisno najbliže aktualnom sukobu. 
 
Pozdravio je postignuti dogovor o četverodnevnoj humanitarnoj stanci i oslobađanju 50 talaca otetih tijekom terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Naglasio je prioritetnost sprječavanja prelijevanja krize na širu regiju te istaknuo važnost posebne potpore partnerima u regiji, osobito Egiptu i Jordanu, u suočavanju s gospodarskim i sigurnosnim izazovima, uključujući migracije i terorizam. 
 
Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila odluku o financijskoj pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 1,25 milijuna eura te iskazao podršku uspostavi humanitarnih koridora za dostavu pomoći, uključujući i pomorski koridor. Ministar je naglasio značaj zajedničkog djelovanja MED9 skupine s ciljem jačanja stabilnosti i sigurnosti Europske unije i njezinog Južnog susjedstva.
 
Na marginama sastanka ministar je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske, Joséom Manuelom Albaresom, kojemu je čestitao na ponovnom imenovanju na ministarsku dužnost, kao i na vrlo uspješnom predsjedanju Vijećem EU-a.
 


Priopćenja