Ministar Grlić Radman na panelu s državama sudionicama i partnerskim državama Inicijative triju mora

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine, na drugom dijelu predsjedničkog panela 5. sastanka na vrhu Inicijative triju mora...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine, na drugom dijelu predsjedničkog panela 5. sastanka na vrhu Inicijative triju mora s državama sudionicama i partnerskim državama, koji se ove godine održao u virtualnom obliku u Tallinnu.

Ministar Grlić Radman uvodno je pozdravio predstavnike partnerskih država Inicijative triju mora, državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea i državnog tajnika njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Miguela Bergera, te izvršnu potpredsjednicu Europske komisije Margretu Vestarger. Naglasio je kako je očit doprinos Inicijative triju mora Europskoj uniji i njezinim vrijednostima - koheziji, konsolidaciji i blagostanju.

"Međuvladina suradnja na području Inicijative predstavlja prirodni tijek napretka ove neformalne platforme za suradnju država članica EU te nam omogućuje implementaciju praktičnih rješenja u cilju snažnijeg gospodarskog rasta. U tom kontekstu, infrastrukturni projekti Inicijative u energetskom, prometnom i digitalnom sektoru predstavljaju preduvjet modernog gospodarskog razvoja", naglasio je ministar. Dodao je kako se u ovom trenutku završava jedan od glavnih energetskih projekata, LNG terminal na otoku Krku, a kojim Hrvatska pridonosi energetskoj diversifikaciji u Europskoj uniji.

Nadalje, ministar je pozdravio napredak u Investicijskom fondu Inicijative triju mora te upoznao sugovornike kako se i Republika Hrvatska prošlotjednom Odlukom Vlade pridružila ovom Fondu.

Nakon prvog, inicijalnog sastanka na vrhu koji se održao u Dubrovniku 2016 godine, te sastanaka u Varšavi, Bukureštu, Ljubljani i danas u Tallinnu, sljedeći sastanak održat će se 2021. godine u Sofiji.



Priopćenja