Ministar Grlić Radman na panelu o Zapadnom Balkanu u okviru 58. Minhenske sigurnosne konferencije

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 17. veljače 2022. godine, u Münchenu na panelu pod nazivom „The Western Balkans at the Crossroads: Returning to Integration or Great Power Rivalry?“, u okviru 58. Minhenske sigurnosne konferencije koja se održava od 18. do 20. veljače 2022. godine.

Ministar Grlić Radman izlagao je o političkim i sigurnosnim izazovima u državama jugoistoka Europe, istaknuvši važnost njihove što skorije euroatlantske integracije. „Sve države Zapadnog Balkana su jasno izrazile želju i ambiciju postati dio Europske unije, a s druge strane Europska unija im je obećala europsku perspektivu prije 20 godina“, poručio je ministar te dodao da ta regija mora ostati visoko na dnevnom redu EU-a.

Ministar je potom naglasio kako je važno da NATO, Sjedinjene Američke Države i Europska unija djeluju samouvjereno, zajedno i usklađeno. “Uključivanje Zapadnog Balkana u euroatlantsku političku i sigurnosnu arhitekturu ima pozitivan transformacijski učinak na njihovu stabilnost i gospodarski prosperitet. Upravo Republici Hrvatskoj, kao neposrednom susjedu te regije, u interesu je njihov euroatlantski put i provedba nužnih reformi”, zaključio je ministar.

U svom izlaganju ministar Grlić Radman se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini te važnost i izmjene Izbornog zakona, kako bi se osigurao europski put te smanjile unutarnje napetosti, a time i destruktivne unitarističke i separatističke politike. „Hrvatska želi vidjeti mirnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, čvrsto usmjerenu na unutarnju harmonizaciju i ukorijenjenu na svom europskom putu“, kazao je ministar te izrazio zabrinutost o tome kako bi neprovođenje nužnih reformi produbilo političku krizu koja bi izravno utjecala na stabilnost i sigurnost BiH, ali i cijelog Zapadnog Balkana.

Priopćenja