Ministar Grlić Radman na obilježavanju dana Grada Ljubuškog

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 12. veljače 2023. godine, na obilježavanju dana Grada Ljubuškog. Uoči početka svečanosti dao je izjavu za medije. Izjavio je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH i pritom ponovio potporu čelniku tamošnjih Hrvata Draganu Čoviću.
 
“Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a ne nikako pritiscima i prijetnje sankcijama. To ne vodi nekom dobrome rješenju”, rekao je ministar Grlić Radman odgovarajući na upit o kritikama koju je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću. 
 
Hrvatski šef diplomacije naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu veleposlanicu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes. 
 
“To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu”, dodao je ministar vanjskih i europskih poslova. On je međutim naveo kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bosanskoherceghovačkih Hrvata i pronaći rješenje.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska podupire čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH. “Dragan Čović ima naše povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda”, rekao je. 
 
Pozvao je vlasti u toj zemlji da ispune preostale uvjete kako bi Europsko vijeće odobrilo otvaranje pregovora o članstvu s BiH. ”To bi ovaj prostor zapadnog Balkana činilo još stabilnijim i izvjesnijim za daljnji napredak. BiH je zaslužila otvaranje pregovora, a političari bi dobili entuzijazam za nastavak toga procesa”, rekao je hrvatski šef diplomacije. 
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja