Ministar Grlić Radman na obilježavanju 150. obljetnice proslave sv. Tripuna u Splitu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u subotu, 12. veljače 2022. godine, na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja 150. obljetnice proslave sv. Tripuna u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu.

Ministar Grlić Radman čestitao je bokeljskim Hrvatima ovu važnu obljetnicu te u svome govoru naglasio kako je Republika Hrvatska ponosna na bogatu kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i pritom posebno istaknuo dugu povijest prisutnosti Bokelja u Splitu. „Stoljeće i pol, ovdje u Splitu slave se Tripundanske svečanosti. U Splitu, kao i u Boki kotorskoj od kuda su došli i sa sobom donijeli svoju tradiciju, odore i ime, koje baštinimo i s kojom se dičimo i koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske“, rekao je ministar.

Ministar je naglasio da je ova obljetnica prigoda istaknuti kako je kultura hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori neotuđivi dio identiteta i kulture cijelog hrvatskog naroda te da je važno skrbiti o njoj. „Da bismo uspjeli jedino što nam treba jest vaše zajedništvo, vaša povezanost s Bokom, s Kotorskom biskupijom, s izvorom koji nas sve skupa jača i drži budnim“, kazao je ministar Grlić Radman i dodao da Vlada Republike Hrvatske nastavlja činiti sve kako bi osnažila svoj narod, posebice u Bokokotorskom zaljevu, a da upravo ova svečana Akademija tomu svjedoči.

Priopćenja