Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica EU (Gymnich)

  • Slika
Ministri vanjskih poslova država članica Europske unije razgovarali su u subotu na neformalnom sastanku u Bruxellesu o odnosima EU-a s afričkim kontinentom, o odnosima s Turskom te daljnjoj pomoći Ukrajini.
 
“Europskoj uniji je u interesu očuvati mir i stabilnost zemalja u Africi, gdje je u zadnje vrijeme došlo do pogoršanja sigurnosne situacije i nazadovanja demokracije”, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, spominjući situaciju u Sudanu s jako puno ubijenih i raseljenih osoba te u istočnom dijelu DR Konga koji trenutačno proživljava najveću humanitarnu krizu u svijetu.
 
“U fokusu naših razgovora bilo je kako na učinkovitiji i djelotvorniji način pomoći Africi u očuvanju mira i sigurnosti”, rekao je ministar Grlić Radman nakon neformalnog sastanka, tzv. Gymnicha, koji je organiziralo belgijsko predsjedništvo.
 
Što se tiče Turske, ona je strateški važan partner Europskoj uniji s obzirom na njezino značenje u regiji osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu. “Svakako je važno u ovim izmijenjenim geopolitičkim okolnostima nastaviti razvijati odnose s Turskom”, rekao je šef hrvatske diplomacije.
 
Ministar Grlić Radman je rekao da je dosta pozornosti u raspravi bilo posvećeno Ukrajini te stanju na Bliskom istoku. “Iskazali smo zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku i zauzeli se za veću pomoć palestinskim izbjeglicama slanjem konkretne humanitarne pomoći”, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Izvor: Hina/MVEP


Priopćenja