Ministar Grlić Radman na NATO sastanku: Hrvatskoj je stabilnost BiH ključna

  • Slika
Hrvatskoj je stabilnost Bosne i Hercegovine krucijalno važna i zato je iskreni zagovaratelj njezina euroatlantskog puta, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Šef hrvatske diplomacije u utorak i srijedu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će jedna od tema biti stanje na zapadnom Balkanu.
 
“Mi smo iskreni zagovaratelji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, stabilnost neposrednog susjeda od krucijalne je važnosti”, rekao je ministar Grlić Radman prije početka sastanka. Rekao je Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini kako bilateralno tako i u okviru NATO-a te da joj je dala pola milijuna eura pomoći u okviru paketa za jačanje obrambenih kapaciteta te zemlje.
 
Ministar  Grlić Radman je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu te apelirao na Srbiju da bilo kakvi pokušaji destabilizacije njezina susjeda nisu prihvatljivi.
 
Stoltenberg: Zapadni Balkan važan za sve
 
Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenbrerg rekao je prije početka sastanka da će NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Europu.
 
“Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Europu”, izjavio je glavni tajnik Stoltenberg koji je prošli tjedan bio na turneji tom regijom.
 
Stoltenberg je istaknuo da je posljednjih nekoliko tjedana povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, oružani napad srpske paravojne skupine u selu Banjska u rujnu, u kojoj su ubijene tri osobe. “To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati potporu Ukrajini”, rekao je Stoltenberg. “Blisko ćemo surađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba”, dodao je.
 
Izvor: HINA /MVEP

Priopćenja