Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku OECD

Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku OECD

Hrvatska je spremna za početak pregovora za pristupanje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), jer ono što smo pregovarali za članstvo u EU, od borbe protiv korupcije do fiskalne stabilnosti, vrjednuje se i za OECD, uz to pristupamo sve većem broju odbora i pravnih instrumenata koji su uvjet za članstvo - izjavio je u utorak u Parizu šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem te ministrom gospodarstva i održivog razvoja, sudjeluje u utorak i srijedu na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

"Ne bih rekao da ima prepreka, ovdje su najvažniji uvjeti - jeste li stabilna država koja se uspješno bori protiv korupcije, koja jamči pravnu sigurnost investicija, znači otopljuje investicijsku klimu, ima konsolidiranu fiskalnu stabilnost države", rekao je ministar Grlić Radman odgovarajući na pitanje o mogućim preprekama članstvu Hrvatske u OECD-u.

Pojasnio je da se radi o svim onim kriterijima o kojima je Hrvatska pregovarala tijekom pristupanja EU-u i da sada pristupa odborima i pravnim instrumentima koji su uvjet za članstvo.

Također je podsjetio da je Hrvatska istovremeno donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao dokaz da želi biti članica te važne organizacije.

"Nedavno smo se priključili smjernicama OECD-a, a također smo članica radne skupine za odgovorno poslovno ponašanje", rekao je ministar i istaknuo da Hrvatska čini sve kako bi uspješno realizirala svoj cilj.

Ističe da ovaj globalizirani svijet, koji se integrira gospodarski, "zahtjeva sve jaču suradnju s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodna organizacija rada (ILO), sve agencije UN-a i sam OECD".

Najavio je da će na svom panelu govoriti o poštivanju radnog prava, sklapanju i primjeni trgovinskih sporazuma, što je, kako je rekao, "okosnica trgovinske politike EU-a prema izazovnim partnerima, prije svega Kini i Vijetnamu, kako bi se ta prava donosila i bila sukladna konvencijama ILO-a".

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja