Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, sudjelovao je 11. svibnja 2022. godine u Marakešu na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a. Sastanak su vodili marokanski ministar vanjskih poslova, afričke suradnje i marokanskih iseljenika Nasser Bourita i američki državni tajnik Antony Blinken.
 
Cilj ovog prvog ministarskog sastanka Koalicije održanog na afričkom kontinentu bilo je potvrđivanje zajedničke odlučnosti partnera Koalicije u borbi protiv Da'esh-a kroz vojna, ali i rastuća civilna djelovanja, a kako bi se ova zločinačka teroristička organizacija trajno porazila. Oštro su osuđeni nedavni napadi u Afganistanu tijekom blagdana Ramadana od strane tzv. Da'eshovog ogranka u regiji Khorasan.
 
Iskazujući podršku svim žrtvama i obiteljima žrtava, članovi koalicije ponovili su svoju odlučnost privesti pravdi sve pripadnike Da'esha. Također su naglasili kao prioritet zaštitu civila i poštivanje međunarodnog prava, uključujući humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava, kao i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti. U kontekstu sprječavanja radikalizacije i provođenja de-radikalizacije istaknuta je važna uloga žena i mladih.
 
Glavna zadaća koalicije i dalje ostaje osigurati poraz Da'esha na prostoru Iraka i Sirije. Pri tome je istaknuta važnost provedbe rezolucije VSUN 2254 u kojoj su sadržani parametri za trajno političko rješenje situacije u Siriji. Također, fokus daljnjih napora je na stabilizaciji oslobođenih teritorija i uklanjanje dugoročnih uzroka koji su doprinijeli usponu Da'esha u Siriji.
 
Posebno je pozdravljeno uspostavljanje posebne radne skupine za Afriku (AFG - Africa Focus Group) koja je do sada već održala tri sastanka te koja bi trebala poduprijeti ukupne protuterorističke napore u Africi na temelju koalicijskih iskustava iz Sirije i Iraka. Sposobnost trajnog suzbijanja širenja Da'esha, ali i drugih terorističkih skupina diljem Afrike, ovisit će uvelike o posvećenosti individualnih država, ali i o naporima na subregionalnoj i regionalnoj razini, te o usklađenosti sa specifičnim okolnostima i potrebama svake pojedine afričke članice koalicije. U ovom kontekstu pozdravljeno je proširenje članstva u Africi, uključujući i s posljednjim novim članicama Burkinom Faso i Beninom, zaokružujući Koaliciju na trenutačno 85 partnera. Koalicija je također ostala posvećena sprječavanju globalnog utjecaja Da'esha na širenje svoje terorističke propagande.
 
Potvrdivši predanost Republike Hrvatske zajedničkim naporima i ciljevima Koalicije, ministar Grlić Radman u svojem je izlaganju, između ostalog, istaknuo važnost ukupne pa tako i protuterorističke suradnje EU i država afričkog kontinenta, a koja je detaljno sadržana i u nedavnoj zajedničkoj izjavi sa samita EU i Afričke unije u veljači ove godine.
 
Podsjetivši na tragične žrtve radnika Hidroelektre krajem 1993. u Alžiru, te recentnije brutalne egzekucije hrvatskog državljanina u Egiptu 2015. godine, ministar je izrazio duboko razumijevanje za sve žrtve terorizma te istaknuo kako je podupiranje tolerancije, međukulturalnog i međuvjerskog dijaloga u društvu jedna od najboljih obrana protiv terorističke propagande i pokušaja sijanja mržnje i straha.

Priopćenja