Ministar Grlić Radman na konferenciji OESS-a na visokoj razini o klimatskim promjenama

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u petak 7. srpnja 2023. godine, u Beču na konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na visokoj razini o klimatskim promjenama. Na panel raspravi sudjelovao je zajedno s glavnom tajnicom OESS-a Heldom Schmidt, ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock,

posebnim izaslanikom za klimatska pitanja predsjednika SAD-a Johnom F. Kerryjem, ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib, predsjedateljem OESS-a i ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem te ministricom ekologije i prirodnih resursa Republike Kazahstan Zulfiyom Suleimenovom.

Govoreći na panelu pod nazivom "Bridging national and global action - Regional co-operation to tackle climate change", ministar je istaknuo kako je održivi razvoj jedan od prioriteta Republike Hrvatske, s obzirom na činjenicu da se nalazimo u mediteranskom području koje je izloženo klimatskim promjenama. Posebno je naglasio kako su Jadransko more, otoci i obalna područja dom najvrijednijih, ali i najranjivijih ekosustava te se stoga ulažu značajni napori u očuvanje morskog okoliša i bioraznolikosti.

U tom kontekstu, ministar Grlić Radman je istaknuo ulogu hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom, te naglasio kako nastavljamo promicati projekte s ciljem stvaranja sinergija i poticanja koordinacije u četiri tematska područja: održivi turizam, kvaliteta okoliša, ekološki održive prometne mreže i plavi rast - promicanje istraživanja, inovacija i poslovnih prilika. Naglasio je, također, kako Hrvatska kroz nacionalne izvore financiranja kao i instrumente EU, potiče tri paralelna procesa - digitalnu transformaciju, demografsku obnovu i zelenu tranziciju.

Osvrnuo se potom na važnost zajedničkih napora s našim regionalnim i globalnim partnerima, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena. "Važno je identificirati daljnja potencijalna područja kroz koja bismo mogli pridonijeti postizanju napretka u transformaciji čiste energije i borbi protiv klimatskih promjena u jugoistočnoj Europi, bilo bilateralno ili kroz mehanizme i inicijative Europske unije. Stoga Hrvatska kontinuirano radi na jačanju regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi i različitim regionalnim inicijativama preuzima odgovornost za zaštićeniji globalni okoliš imajući na umu da ponuđena rješenja moraju biti održiva i otporna", naglasio je ministar. U tom kontekstu posebno je naglasio dugogodišnje aktivno djelovanje Hrvatske u Dunavskoj komisiji, kao i u Savskoj komisiji, čije je sjedište upravo u Zagrebu. “Dunav i Sava najstarije su kulturne, civilizacijske i prometne poveznice u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koje zahtijevaju posebnu pažnju i zaštitu u situaciji klimatske krize s kojom smo suočeni u Europi i globalno”, zaključio je ministar. 

Priopćenja