Ministar Grlić Radman na Europa Forumu Wachau

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 23. lipnja 2023. godine, na Europa Forumu Wachau u opatiji Göttweig, na panel raspravi „EU - Enlargement: Keeping the Western Balkans on the Agenda". 

Na početku, ministar je istaknuo predanost politika EU-a prema državama Zapadnog Balkana, te dodao: „Rekao bih da je ovdje ključna riječ povjerenje. Glavno pitanje je stoga kako oživjeti povjerenje u politiku proširenja - kako u EU-u tako i na Zapadnom Balkanu. Da biste imali povjerenja u proces, on mora biti vjerodostojan, tu leži i odgovornost Europske unije. Prošla godina je bila vrlo važna, jer je proces dobio određeni zamah našim odlukama o Albaniji, Sjevernoj Makedoniji te Bosni i Hercegovini. To također znači da se zemlje Zapadnog Balkana moraju usredotočiti na reforme vezane uz EU".

Ministar je naglasio kako neriješena pitanja koja proizlaze iz prošlosti još uvijek snažno utječu na situaciju u jugoistočnoj Europi, a čije je rješavanje ključno za stabilnost regije. Također, nužno je i jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje.

„Proširenje je godinama bilo na autopilotu, a rezultati takvog pristupa bili su vrlo razočaravajući – gotovo da nije bilo pomaka i cijeli je proces zapeo. Postalo je jasno da moramo nešto učiniti kako bismo oživjeli proces i učinili ga učinkovitijim. Sada idemo u dobrom smjeru s nekoliko važnih promjena koje uključuju: politički angažman s najviše političke razine, jasnu mapu puta s utvrđenom strategijom utemeljenom na vjerodostojnosti i vlastitoj odgovornosti, novu metodologiju, snažnu pretpristupnu pomoć i nove inicijative kada je riječ o snažnijoj suradnji i partnerstvu, ubrzanoj ili postupnoj integraciji i političkom dijalogu. Nadam se da će to učiniti proces proširenja opipljivijim za dotične zemlje i relevantnijim za njihove građane“, zaključio je ministar Grlić Radman. 

Na panelu su s ministrom sudjelovali ministri vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, Češke Jan Lipavsky i Slovačke Miroslav Wlachovsky, koji su potom potpisali zajedničku izjavu - Göttweig deklaraciju prijatelja zapadnog Balkana. Deklaracijom je potvrđena predanost europskoj budućnosti Zapadnog Balkana, te su ministri pozvali na ubrzavanje pristupnog procesa i jačanje suradnje EU-a i država Zapadnog Balkana poglavito u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Priopćenja