Ministar Grlić Radman na 59. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 19. veljače 2023. godine, na panel raspravi o Inicijativi triju mora, “Completing Europe in a Time of Conflict: The Three Seas Initiative and Europe’s Infrastructure Integration”, u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

Ministar je na panelu govorio o važnosti Inicijative u kontekstu europskog strateškog pozicioniranja uslijed krize u lancima opskrbe, kao i u energetskoj i prehrambenoj krizi s kojom se suočavamo. ,,Neizazvana i neopravdana ruska agresija protiv Ukrajine pokazala je pravovremenost naših napora da ojačamo otpornost istočnog dijela Europske unije'', dodao je.

Ujedno, ministar je govorio i o hrvatskim lukama na Jadranu koje mogu služiti kao alternativne logističke luke za izvoz, kao i za uvoz dobara za koje Europa ima potrebu.

,,Kad je riječ o energetici, Hrvatska s velikim zadovoljstvom može najaviti da ćemo više nego udvostručiti godišnji kapacitet LNG terminala na Krku. Ovo je od velike važnosti za plinski koridor Sjever-Jug koji povezuje LNG terminal na Krku s LNG terminalom u Świnoujście“, rekao je ministar. Zaključno se osvrnuo na situaciju u Ukrajini i govorio o ulozi koju Inicijativa triju mora može odigrati u poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

,,Osim političke potpore, zbog naše blizine Ukrajini i iskustva u uspostavi i modernizaciji infrastrukturnih veza, zemlje Inicijative sigurno mogu odigrati konstruktivnu ulogu u ponovnoj izgradnji Ukrajine te Inicijativa treba strategiju za učinkovitiju integraciju Ukrajine u smislu infrastrukture i njezine obnove nakon što rat završi'', kazao je ministar Grlić Radman.

Na marginama konferencije, ministar Grlić Radman održao je niz bilateralnih sastanaka, između ostalog s ministrima vanjskih poslova Kuvajta Salemom Abdullah Al-Jaber Al-Sabahom, Saudijske Arabije Faisalom bin Farhanom, Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz, kao i s zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom, glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju Majlindom Bregu te s glavnim tajnikom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Ghebreyesusom. 

Priopćenja