Ministar Gordan Jandroković sudjeluje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer posebno je pozdravio šefove diplomacija Hrvatske i Albanije Gordana Jandrokovića i Lulzima Bashu

Na početku sastanka glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer posebno je pozdravio šefove diplomacija Hrvatske i Albanije Gordana Jandrokovića i Lulzima Bashu, koji prvi put sudjeluju na redovitom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, te novog slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Inače, na današnjem sastanku Sjevernoatlantskog vijeća raspravljalo se o napretku Ukrajine i Gruzije te njihovim zahtjevima u pogledu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u dok je u kontekstu odnosa s Rusijom bilo riječi o prijedlogu predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva vezanom za nove europske sigurnosne strukture.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Hrvatska, koja će se i sama uskoro priključiti NATO-u, smatra kako proširenje Saveza doprinosi širenju stabilnosti i sigurnosti u čitavom euroatlantskom prostoru.

Ministar Jandroković sudjelovao je danas i na radnom ručku ministara vanjskih poslova NATO-a i pozvanih zemalja s ministrima vanjskih poslova Mediteranskog dijaloga NATO-a. Riječ je o inicijativi koju je pokrenulo Sjevernoatlantsko vijeće 1994. godine s ciljem doprinosa regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, te postizanja boljeg međusobnog razumijevanja u pogledu NATO-ve politike i ciljeva prema zemljama članicama ove inicijative.

Na poziv belgijskog ministra vanjskih poslova Karela De Guchta ministar Jandroković nazočio je Transatlantskoj večeri organiziranoj za ministre vanjskih poslova NATO-a i zemalja pozvanih u članstvo, te država članica Europske unije.



Priopćenja