Ministar Gordan Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo susretima visokih dužnosnika, ocijenivši to poticajem u unaprjeđenju suradnje i rješavanju otvorenih pitanja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo susretima visokih dužnosnika, ocijenivši to poticajem u unaprjeđenju suradnje i rješavanju otvorenih pitanja. Obostrano je izraženo zadovoljstvo i suradnjom između dvaju ministarstava, osobito na operativnoj razini.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska podržava Republiku Srbiju u procesu europskih integracija, te ponovno pritom naglasio kako Hrvatska nema namjeru unositi bilateralna pitanja u pristupni proces s niti jednom drugom državom ili koristiti proces za njihovo rješavanje.

Sugovornici su se također složili kako je za stabilnost jugoistočne Europe iznimno bitna suradnja Hrvatske i Srbije i projekcija tih odnosa prema regiji. U tom kontekstu ministar Jandroković strateški je važnim ocijenio zadržavanje euroatlantske perspektive regije, te poručio kako će Hrvatska nastaviti ulagati napore u promicanju demokratskih vrijednosti i jačanja suradnje u njoj.

Razgovaralo se i o predstojećoj raspravi o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kao i o namjeri Republike Srbije da se u Beogradu 2011. godine organizira skup Pokreta nesvrstanih u povodu njegove 50. obljetnice.



Priopćenja