Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Republike Filipini Alberta Gatmaitana Romula

Ministri su ocijenili bilateralnu i multilateralnu suradnju dviju država vrlo dobrima, unatoč zemljopisnoj udaljenosti zemalja

Ministri su ocijenili bilateralnu i multilateralnu suradnju dviju država vrlo dobrima, unatoč zemljopisnoj udaljenosti zemalja.

Potvrđuje to i današnje potpisivanje dvaju dokumenata - Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Filipinskog odbora za sport Republike Filipini o suradnji u području sporta, te Ugovora o kulturnoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Filipini.

Republika Hrvatska je zainteresirana za jačanje suradnje u područjima gospodarstva, turizma, kulture, obrazovanja i sporta. Posebno je istaknut hrvatski interes za transfer tehnologije, znanja i iskustava, te za izvoz telekomunikacijske opreme, duhanskih, kemijskih i farmaceutskih proizvoda.

Obostran interes iskazan je za korištenje luka Rijeka i Ploče za povezivanje Filipina sa zemljama Europske unije i regionalnih tržišta. Dogovoreno je kako će se u cilju promicanja suradnje u tom području, kao i u drugim segmentima gospodarstva od zajedničkog interesa, održavati konzultacije između predstavnika dvaju Ministarstava vanjskih poslova te poduzetnika obiju strana.

Ministri su iznijeli poglede na aktualnu situaciju gospodarske krize u svijetu, te se osvrnuli na makroekonomske pokazatelje i utjecaj krize na obje zemlje. Razmijenivši stavove i o stanju u regiji, ministri su također razgovarali o suradnji koja se ostvaruje na razini odnosa zemalja članica EU-a i ASEAN-a. Iz perspektive robne razmjene između Republike Hrvatske i Filipina, koja je lani iznosila 17.8 milijuna američkih dolara, prostor za njezin daljnji razvoj postoji, složila su se oba ministra.

Na multilateralnom planu, ministri su ocijenili suradnju dviju zemalja također vrlo dobrom. Bilo je riječi i o nedavnom priključenju Republike Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu, na čemu je ministar Romulo uputio čestitke, a također je razgovarano i o najvažnijem hrvatskom vanjskopolitičkom cilju – punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Ministar Jandroković posebno je naglasio pozitivan utjecaj hrvatskog pristupnog procesa na mnogobrojne demokratske procese već započete u zemljama regije.



Priopćenja